Het doel van ademhalen is dat we ons lichaam voorzien van zuurstof en koolzuurgas afvoeren. Onze cellen gebruiken zuurstof om voedingsstoffen te verbranden en deze om te zetten in energie. Bij de verbranding komt er ondermeer koolzuurgas vrij dat door uit te ademen uit ons lichaam wordt verwijderd. Om dit in optimale omstandigheden te

laten verlopen gebruiken we ons middenrif. Ademen we onvoldoende in-en uit, dan krijgen we te weinig zuurstof binnen en stijgt het koolzuurgasgehalte - denk bijvoorbeeld aan hyperventilatie. Een te hoog koolzuurgasgehalte in je lichaam kan voor vervelende klachten zorgen die je belemmeren in je dagelijkse functioneren:

LR Steve-139.jpg
  • lichte hoofdpijn bij het ontwaken

  • sufheid overdag

  • gebrek aan eetlust

  • concentratieproblemen

Een veel te hoog koolzuurgehalte kan zelfs gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk om goed te ademen en dagelijks tijd te nemen om bewust te ademen. Zoals via meditatie: de ademhaling wordt hier vaak als focus gebruikt.

 

Ademen is je eerste bron van energie, en het ‘verversen’ of ‘aanvoeren’ ervan gebeurt continu. Onbewust. Je ademhaling beïnvloedt je energie, je psyche én je geest. Ademhalen is ook heel persoonlijk en is niet altijd stabiel, denk maar een inspanning of hoe je ademt als je plots schrikt. Er zijn verschillende soorten ademhaling:

  • Ademhalen ter hoogte van de sleutelbeenderen: die is oppervlakkig want vindt plaats in het bovenste gedeelte van de borstkas - we ademen zo bij een sterke inspanning en in angst.

  • Ademhalen via het midden van de borstkas: de gangbare ademhaling bij vele mensen.

  • Ademhalen via het middenrif of buik: dit is de meest gezonde manier van ademhalen omdat ook het onderste deel van de longen gevuld wordt met zuurstof.

Als baby of jong kind zetten we van nature onze buikademhaling in. Bij het ouder worden gaan we meer via het midden van de borstkas ademen - de reden hiervoor is onbekend.

LR Steve-157.jpg
 
LR Steve-115.jpg

SUDARSHAN KRIYA

Deze simpele ademhalingsoefening heeft een ongelooflijk sterke impact op je algemene gezondheid.

Bekijk hier de instructievideo en lees hier meer info over wat deze techniek doet met je lichaam en geest.