Het doel van meditatie is innerlijke rust vinden. Dat kan door je gedachten stil te krijgen en je te richten op één simpel element. Zo ben je in het huidige moment. In het nu. De toekomst telt even niet.

Meditatie vraagt oefening. En we werken onszelf daar vaak onbewust in tegen: in contact komen met je diepere gevoelens en emoties kan best lastig zijn. Wij Westerlingen zijn verknocht aan het controleren van onze gedachten. Meditatie is een manier om deze barrières te doorbreken.

Een van de belangrijkste zaken is om je gedachten tijdens een meditatie gewoon te observeren. Dus zonder ze onmiddellijk voor waar aan te nemen. Zonder oordeel. Zonder conclusies te trekken. Vaak ‘geloven’ we onze gedachten onbewust en hangen er meteen een emotie of drama aan vast. Eigenlijk is een gedachte maar wat het is: een gedachte. In ons drukke bestaan is het soms een hele uitdaging om afstand te nemen van onze gedachten en deze in een meer objectieve context te plaatsen.

Door te mediteren observeren we onze gedachten en nemen we er afstand van, het bijbehorende gevoel of emotie laten we op deze manier los.