Hoe de 80-20 regel -het ‘Pareto-principe’- je leven verandert

Ik hanteer al jaren spontaan een ‘80-20’-regel in mijn levensstijl: 80% gezond, 20% mag al eens minder gezond. Het blijkt een slimme manier om gezond in het leven te staan zonder een slaaf te worden van allerlei regeltjes en verboden. En: ik ontdekte dat het ook nog eens een goed onderzocht en welbeproefd principe is. Wie weet kan het ook voor jou een life changer worden.

80% van de uitkomsten verklaren 20% van de oorzaken

Het ‘Pareto-principe’, of de 80-20-regel, is een economische regel die de Italiaan Vilfredo Pareto constateerde in zijn eerste paper ‘Cours d'économie politique’ uit 1906. Hij stelde vast dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking.

In 1937 ontdekte ingenieur en management consultant Joseph Juran dat die 80-20-verhouding op heel veel aspecten toepasbaar is. Hij veralgemeende de regel door te stellen dat 80% van de uitkomsten verklaard kan worden door 20% van de oorzaken.

Wat voorbeelden uit het dagelijkse leven gegrepen: 80% van de gebruikers van een bepaald softwareprogramma gebruiken 20% van de functionaliteit. Of 20% van de kinderen veroorzaakt 80% van het lawaai in de klas.

Ik beken, ik kende het Pareto-principe niet en toch hanteer ik de 80-20 regel al jaren in mijn eigen levensstijl. Ik deel ‘m ook als tip met al mijn coachees net omdat het principe zo eenvoudig is … en het werkt! Dus ben ik toch eens verder gaan researchen en inderdaad, ook rond voeding en gezondheid bestaat hetzelfde gegeven.

80-20 Voeding

Als we bijvoorbeeld naar voeding kijken is dan 80% van wat je eet gezond en 20% kan al eens minder gezond of zelfs ongezond zijn. Met andere woorden: als je zorgt dat 80% van je voeding bestaat uit onbewerkt voedsel met voldoende eiwitbronnen, groente en fruit dan maakt de andere 20% minder uit. En dat wordt plots veel makkelijker dan beslissen ‘ik ga 100% voor een dieet in één strenge richting’: de kans op herval of erg zondigen is dan veel groter op termijn. We mogen dus gerust stellen dat als je 20% van de tijd zondigt dat dit dan ook voor 80% van je gewenste resultaat zorgt.

80-20 Beweging

Ook voor bewegen geldt hetzelfde, in onze sedentaire maatschappij hebben ongelooflijk veel mensen ‘beweegarmoede’. Dus als je 20% van de tijd beweegt, staat daar zonder problemen 80% niet-bewegen tegenover. Weet dat de makkelijkste en beste oplossing om te bewegen gewoon wandelen is. Het effect van 30 minuten wandelen per dag is gigantisch volgens wetenschappelijk onderzoek: je brein werkt beter, je zicht gaat erop vooruit, je hart wordt gezonder, je longen worden sterker, je hebt minder kans op diabetes, je spijsvertering krijgt een boost, je verbrandt sneller vet en krijgt meer spierkracht, je gewrichten worden mobieler, je rug versterkt en je kalmere geest verlaagt de kans op depressie.

80-20 Productiviteit

Nog eentje: als we naar productiviteit kijken, stellen we vast dat mensen die goed kunnen focussen op wat echt nodig is, 80% van hun resultaat boeken uit 20% productief zijn. Een meeting of webinar overslaan maakt dan geen echt verschil.

80-20 Sport

Een laatste voorbeeld waar ik nog aandacht wil aan schenken is als je veel sport en het gevoel hebt dat je ‘moet trainen’. Je 200% geven met kwetsuren tot gevolg? Past niet in het Pareto-principe. Want 20% inzet zorgt al voor 80% van het resultaat. Twee keer nadenken dus als je hele lijf schreeuwt om rust en je toch weer aan de slag gaat. Pijn is een signaal.

80-20: hoe doe je dat praktisch?

Hoe je met het Pareto-principe praktisch aan de slag gaat? Door een goede planning op te maken: wat eet ik in een week tijd, wanneer ga ik sporten of wandelen, hoe schenk ik aandacht aan mijn mentale weerbaarheid, enzovoort. Planning is alles. Routines opbouwen.

Na een tijdje worden die nieuwe routines je helemaal eigen en gaat ‘het strikt volgen’ over in een manier waarop je in het leven staat. En je zal merken dat er dan helemaal geen druk is om volgens deze methode ‘te leven’. 

Dus ... je kan met gerichte inspanning, op welk vlak ook, een al echt geweldig resultaat bekomen dat in de meeste gevallen -en dit geldt zeker voor voeding- je algemene gezondheid een enorme boost zal geven. Extreem is nooit goed ...

Steve Dewindt

Motivator

Vragen over of interesse in de 80-20 manier van eten en leven? 

Mail naar steve@jebentwatjeeet.be, bel of whatsapp 0032 487 42 76 72 voor je gratis intakegesprek

Vorige
Vorige

Maak van gezondheid je #1 prioriteit

Volgende
Volgende

Wat maakt dat Vlamingen zo afhankelijk zijn van medische zorg?