De Gouden Investering: waarom Startups vanaf de start best een budget vrijmaken voor een Professionele Coach

In de onstuimige wereld van startups, waar elke beslissing cruciaal kan zijn voor het succes of falen van een onderneming, is een goed uitgestippelde strategie van onschatbare waarde. Veel startups doen er goed aan zich de vraag te stellen of ze een deel van hun budget willen reserveren voor het inhuren van een Professionele Coach. En dat vanaf het prille begin.

Natuurlijk is het verleidelijk om dit idee te negeren en alle beschikbare middelen te besteden aan productontwikkeling en marketing. En toch: een professionele coach kan behoorlijk bepalend zijn voor het toekomstige succes van een startup. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke overwegingen.

1. Een coach biedt waardevol inzicht en ervaring

Een Professionele Coach heeft vaak jarenlange ervaring in het begeleiden van ondernemers en kan waardevol inzicht bieden dat essentieel is voor succes. Ze kunnen je helpen bij het identificeren van blinde vlekken, het ontwikkelen van effectieve strategieën en het nemen van weloverwogen beslissingen. Met een coach aan boord kun je profiteren van waardevolle kennis en ervaring, waardoor je je slaagkansen vergroot.

2. Een coach is je klankbord -en kan ook je mentor zijn

Het opzetten van een startup kan een eenzame reis zijn. Vooral voor beginnende ondernemers. Een coach is een betrouwbaar klankbord en kan ook de pet van mentor opzetten. Zo kan je je ideeën, zorgen en twijfels bespreken in alle vertrouwen en confidentialiteit. En ze toetsen aan de realiteit. Een coach helpt je bij het stellen van realistische doelen, het ontwikkelen van een groeiplan en het opbouwen van een sterke mindset die nodig is om de uitdagingen van het ondernemerschap aan te gaan. Door regelmatig met een coach te communiceren, krijg je waardevolle feedback en begeleiding die je helpen bij het nemen van cruciale beslissingen.

3. Een coach stimuleert persoonlijke groei

Naast het bieden van zakelijk advies, ondersteunt een Professionele Coach ook je persoonlijke groei als ondernemer én als mens. Je identificeert samen eventuele belemmeringen die je succes in de weg staan en pakt ze ook aan zodat jij functioneert vanuit je volle zelfvertrouwen, krachtig leiderschap of sterke communicatievaardigheden -om er enkele te noemen. Door te investeren in jezelf en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, groei je als ondernemer en als persoon naar je ‘echte ik’.

4. Een coach vergroot je netwerk en kansen

Een ervaren coach heeft vaak een uitgebreid netwerk van professionals en contacten binnen de branche. Door met een coach samen te werken, krijg je vaak toegang tot waardevolle connecties, potentiële investeerders en strategische partnerschappen. Dit kan de groeimogelijkheden van je startup aanzienlijk versnellen.

Dit weten we uit onderzoek:

1 Research door de International Coach Federation (ICF) toont aan dat coaching een positieve invloed heeft op het succes van bedrijven. Uit een studie bleek dat 80% van de ondernemers die coaching ontvingen een verbetering meldde in hun zelfvertrouwen, 70% meldde een verbetering in werkprestaties en 86% zag een terugverdientijd op hun coachinginvestering.

2 Een onderzoek uitgevoerd door GEM (Global Entrepreneurship Monitor) suggereert dat ondernemers die toegang hebben tot mentors of coaches meer kans hebben om succesvol te zijn. Ze hebben een hogere overlevingskans en zijn beter in staat om uitdagingen en obstakels te overwinnen.

3 Een studie gepubliceerd in het Journal of Small Business Management toonde aan dat ondernemers die gebruikmaken van coaching betere bedrijfsprestaties rapporteerden, zoals hogere omzetgroei en winstgevendheid.

4 Volgens een rapport van Endeavor Insight, een organisatie die wereldwijd ondernemerschap ondersteunt, hebben ondernemers die toegang hebben tot een netwerk van mentoren en coaches meer kans om financiering aan te trekken en hun bedrijf te laten groeien.

Hoe vind je de juiste Professionele Gecertificeerde Coach?

De uitdaging bestaat erin om iemand te vinden die aansluit bij de visie van de startup en dus is een goed georganiseerde selectieprocedure enorm belangrijk. De Coach hoeft geen full-time positie in te nemen. Het gaat eerder om een flexibele samenwerking voor beide partijen. Het geregeld ‘sparren’ rond de dagelijkse uitdagingen en opportuniteiten is waar het om draait. Als ondernemer weet ik dat je je kan blindstaren op je jonge onderneming, het krijgen van waardevolle feedback van iemand die dat oordeelloos maar professioneel kan, betekent vaak het verschil tussen succesvol doorgroeien of vroegtijdig afhaken.

Mezelf als voorbeeld nemend: ooit begonnen als ondernemer en ondertussen ook opgeleid tot Professioneel Coach, weet ik waarover ik schrijf. Het is geen verkooppraatje, het komt van diep vanbinnen. We zijn allemaal mensen, we willen succesvol zijn … en zijn ook vaak koppig in het op zoek gaan naar externe hulp of advies. 

In plaats van support te zoeken als het al aan het foutlopen is … waarom dus niet vanaf de start sterk aan de slag gaan?

Doen!

Steve Dewindt

Motivator


Een vraag? Advies nodig? Vrijblijvend afstemmen? 

Mail naar steve@jebentwatjeeet.be, bel of whatsapp 0032 487 42 76 72 voor je gratis intakegesprek

 

Extra tip:

Ook mijn partner, Natacha Ciezkowski, heeft veel expertise in het begeleiden van ondernemers, leiders en teams. Ze werkte al succesvol met bedrijven in allerlei sectoren, groot en klein(er). Lees meer op www.flowin.business

Vorige
Vorige

De Coaching Paradox

Volgende
Volgende

Plant-Based Startups: de ‘niet altijd makkelijke’ Revolutie in de Voedingswereld