The Kybalion

Plots kwam ik dit tegen, via een artikel van Candace Pert, dokter in neurowetenschappen en farmacologie die meer dan 250 onderzoeksartikelen heeft gepubliceerd en die in de jaren ‘80 reeds de connectie maakte ivm gezondheid tussen lichaam en geest. Ooit werd er naar haar verwezen als ‘The Mother of Psychoneuroimmunology'. Haar boek ‘Molecules of Emotion’ is een must read als je wil weten hoe je gedachten op moleculair niveau impact hebben.

En dus plots duikt ‘The Kybalion’ op, nog nooit van gehoord en ik was meteen geïnteresseerd. De kennis in dit boek is blijkbaar neergeschreven in 1908 en berust op teksten en wijsheden uit het oude Egypte en Griekenland. Blijkbaar is het een fel bediscussieerd schrijven waar het laatste nog niet over is gezegd. En dan is mijn interesse pas écht geprikkeld!

Het boek is geschreven door ‘three initiates’ en voor het eerst uitgegeven door de ‘Yogi Publication Society of Chicago’. Het betreft een introductie tot een mystieke traditie die vooral is doorgegeven van leraar tot student. Veel kennis ervan was eeuwenlang verborgen en wordt herleid tot een zekere ‘Hermes Trismegistus’, een legendarische figuur die de kennis naar het oude Egypte zou gebracht hebben. Naar Hermes Trismegistus wordt vaak verwezen als de Griekse god Hermes en de Egyptische Toth.

Het boek steunt op 7 ‘Hermetische Principes’:

1. Het principe van mentalisme

‘Het Al is Geest; het Universum is Mentaal’.

2. Het principe van overeenstemming

‘Zo boven, zo beneden; zo beneden, zo boven’. Dit principe belichaamt de waarheid dat er altijd een overeenkomst is tussen de wetten en verschijnselen van de verschillende niveaus van zijn en leven.

3. Het principe van vibratie

‘Niets rust; alles beweegt; alles trilt’.

4. Het principe van polariteit

‘Alles is duaal; alles heeft polen; alles heeft zijn paar tegenpolen; gelijk en ongelijk zijn hetzelfde; tegenpolen zijn identiek van aard, maar verschillend in graad; uitersten ontmoeten elkaar; alle waarheden zijn maar halve waarheden; alle paradoxen kunnen verzoend worden’.

5. Het principe van ritme

‘Alles stroomt, uit en in; alles heeft zijn getijden; alle dingen stijgen en dalen; de slingerbeweging manifesteert zich in alles; de maat van de slinger naar rechts is de maat van de slinger naar links; ritme compenseert’

6. Het principe van oorzaak en gevolg

‘Elke oorzaak heeft zijn gevolg; elk gevolg heeft zijn oorzaak; alles gebeurt volgens de wet; toeval is slechts een naam voor de wet die niet erkend wordt; er zijn vele vlakken van oorzakelijkheid, maar niets ontsnapt aan de wet’.

7. Het principe van geslacht

‘Geslacht is in alles; alles heeft zijn mannelijke en vrouwelijke principes; geslacht manifesteert zich op alle vlakken’.

Ik zou zeggen laat het even bezinken … als je ze alle zeven na elkaar leest gaan er bij mij direct toch wat belletjes rinkelen. Dit blog heeft niet als doel om hierop in te gaan, ik wil enkel het bestaan van The Kybalion meer zichtbaar maken.

Door de vele boeken en artikels die ik al gelezen heb en door mijn algemene kennis rond zelfbewustzijn, vind ik dit boek alweer mooi passen in de setting van hoe de kennis van onszelf als mens, als individu, als entiteit, het universum rondom, hoe die kennis er altijd is geweest en hoe dat die quest ons altijd geboeid heeft.

Mijn visie is dat technologie en de impact hiervan op het onderwerp eerder beperkt is. Vele zaken worden nog steeds in vraag gesteld omdat ze ‘zogezegd’ niet bewezen kunnen worden -lees zeker ook mijn blog rond ‘de waarheid’.

Dat zulke kennis soms eeuwen onder het stof terechtkomt is jammer natuurlijk, wie weet wat we anders nu al hadden geweten als mensheid. Gelukkig bestaat er vandaag een hele stroming van mensen die samenwerken aan meer bewustzijn en zelfkennis. Dat zal ons in staat stellen om de toekomstige uitdagingen aan te gaan.

Let’s do this!

Steve Dewindt

Motivator


Een vraag? Advies nodig? Vrijblijvend afstemmen? 

Mail naar steve@jebentwatjeeet.be, bel of whatsapp 0032 487 42 76 72 voor je gratis intakegesprek

Vorige
Vorige

Van Coach tot Motivator

Volgende
Volgende

De waarheid, niets dan de waarheid … en twijfel